МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД ОРГАНІЗАЦІЇ ТА ДІЯЛЬНОСТІ ВІЙСЬКОВИХ ФОРМУВАНЬ ІЗ ПРАВООХОРОННИМИ ФУНКЦІЯМИ - Шлега, Денис Олексійович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2025)
У статті проведено порівняльно-правовий аналіз міжнародного досвіду організації та функціонування військових формувань із правоохоронними функціями в європейських країнах та Сполучених Штатах Америки. Окрема увага приділена правовим засадам та інституційним механізмам демократичного контролю над збройними силами, зокрема на прикладі Сполучених Штатів Америки, а також системі підпорядкування жандармерій у європейських країнах. Вітчизняний досвід розглядається в контексті поступової адаптації до міжнародних стандартів. Водночас наголошується на тому, що відсутність чіткого нормативно-правового розмежування повноважень між Національною гвардією України, Збройними силами та поліцією ускладнює реалізацію ефективного співробітництва. На основі проаналізованого міжнародного досвіду автор обґрунтовує необхідність подальшої законодавчої модернізації правового статусу Національної гвардії України.