НАЦІОНАЛЬНА ПОЛІЦІЯ У СИСТЕМІ ПРОТИДІЇ ЗЛОЧИННОСТІ В УКРАЇНІ - Приходьков, Михайло Володимирович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2025)
У статті розглядається Національна поліція у системі протидії злочинності в Україні. Проаналізовано правову основу діяльності Національної поліції, зокрема її функціональне місце у правоохоронній системі України відповідно до Конституції України та Закону «Про Національну поліцію». Доведено, що Національна поліція України відіграє ключову роль у боротьбі зі злочинністю, виконуючи як превентивні, так і каральні функції у межах своїх законодавчо визначених повноважень. У сучасних умовах, зважаючи на зміни у правовій системі, військову агресію проти України та погіршення криміногенної ситуації, значення її діяльності суттєво зросло. Основні завдання поліції включають не лише оперативне реагування на злочини, а й активну участь у профілактичній роботі, налагодженні взаємодії з громадянами та розвитку інформаційно-аналітичних інструментів. Таким чином, Національна поліція постає не просто виконавчим органом, відповідальним за громадський порядок, а й стратегічним учасником державної кримінальної політики. Її розвиток має базуватися на принципах законності, прозорості, професіоналізму та суспільної довіри.