ПОСИЛЕННЯ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА КРИМІНАЛЬНІ КОРУПЦІЙНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ: ОКРЕМІ АСПЕКТИ ЗОВНІШНЬОЇ КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ - Красій, Марія Омелянівна (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2025)
У статті розглянуто окремі аспекти посилення кримінальної відповідальності за корупційні правопорушення в Україні крізь призму зовнішньої кримінально-правової політики. Підкреслено, що корупція становить системну загрозу верховенству права, демократичним інститутам та міжнародній довірі, а для України, яка перебуває в умовах євроінтеграційних процесів і збройної агресії, боротьба з нею має стратегічне значення. Проаналізовано міжнародні стандарти протидії корупції, закріплені у Конвенції ООН проти корупції, Кримінальній конвенції Ради Європи про боротьбу з корупцією, а також у новітніх ініціативах ЄС. Визначено, що національне кримінальне законодавство України загалом відповідає базовим міжнародним вимогам, проте зберігаються суттєві прогалини, зокрема відсутність кримінальної відповідальності за корупційні правопорушення у приватному секторі та недостатній рівень захисту викривачів корупції.