ВІДОМОСТІ ПРО ОСОБУ ПРАВОПОРУШНИКА В СТРУКТУРІ КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ХАРАКТЕРИСТИКИ НАСИЛЬНИЦЬКОГО ЗНИКНЕННЯ - Матвійчук, Ігор Анатолійович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2025)
У статті досліджено відомості про особу правопорушника як ключовий структурний елемент криміналістичної характеристики насильницького зникнення. Обґрунтовано, що специфіка зазначеного виду кримінального правопорушення, яка характеризується високою латентністю, організованим характером та частою участю представників державної або квазідержавних структур, зумовлює ускладнення процесу встановлення суб’єкта злочину. Проаналізовано теоретичні підходи до вивчення особи правопорушника в структурі криміналістичної характеристики та доведено обмеженість традиційних методів її дослідження у провадженнях про насильницькі зникнення. Сформульовано типові криміналістичні ознаки особи правопорушника, що вчиняє насильницьке зникнення, та визначено практичне значення одержаних відомостей для підвищення ефективності досудового розслідування та забезпечення встановлення істини у кримінальних провадженнях цієї категорії.