ФЕНОМЕН СУДОВОГО ПРЕЦЕДЕНТУ В УКРАЇНІ, НАПРЯМИ КОНВЕРГЕНЦІЇ В СИСТЕМІ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ - Веселов, Микола Юрійович; Гуржій, Тарас Олександрович; Скрипка, Олександр Миколайович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2025)
У статті проаналізовано становлення й розвиток судового прецеденту в Україні та його взаємодію із практикою Європейського суду з прав людини та Верховного Суду. Через релятивність із судовим прецедентом досліджено феномен судового рішення (правової позиції) в українській правовій системі. Розширено сучасне розуміння статусу та ролі судового прецеденту в системі українського національного права, окреслено напрями його подальшої конвергенції в системі правового регулювання. Визначено вплив правових позицій судів на єдність правозастосування.