НАУКОВІ ОСНОВИ ТА КЛАСИФІКАЦІЯ ДЖЕРЕЛ КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ - Кожевніков, Олексій Андрійович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2024)
Статтю присвячено дослідженню наукових основ і класифікації джерел криміналістичної інформації. Автором проведено аналіз наукових публікацій відповідного тематичного змісту і розглянуто визначення, що наводять різні автори для термінів «інформація», «криміналістична інформація», «криміналістично значуща інформація». На підставі зібраних фактів здійснено узагальнення отриманих відомостей про сутність криміналістичної інформації, сформовано авторське визначення цього терміну. Окремо у статті досліджено проблему класифікації джерел криміналістичної інформації шляхом розгляду та опрацювання вже наявних варіантів та побудови на їхній основі власної системи. Запропоновано впорядкувати джерела криміналістичної інформації за критерієм форми застосування спеціальних знань обізнаної особи, яка вивчає певні об’єкти, явища та процеси як носії інформації про подію, що розслідується. Наведено приклади використання різних джерел криміналістичної інформації під час розслідування злочинів. Результати дослідження можуть бути корисними для судових експертів, спеціалістів-криміналістів, оперативних працівників, слідчих, прокурорів, суддів та інших працівників правоохоронних органів.