ОСОБЛИВОСТІ ЗАПОБІГАННЯ КОРИСЛИВО-НАСИЛЬНИЦЬКИМ ЗЛОЧИНАМ, ЩО ВЧИНЯЮТЬСЯ ІНОЗЕМЦЯМИ У СКЛАДІ ОРГАНІЗОВАНИХ ЗЛОЧИННИХ ГРУП В УКРАЇНІ - Посудевський, Ілля Валерійович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2024)
У статті комплексно розглянуто діяльність уповноважених державних і правоохоронних органів (службових осіб) щодо мінімізації корисливо-насильницьких злочинів, які вчиняються іноземцями у складі організованих злочинних груп в Україні, спрямована на виявлення, усунення або нейтралізацію відповідних загроз і небезпек, відвернення протиправних дій та їх шкідливих наслідків, що здійснюється за допомогою кримінологічних засобів. Наведено концептуальне бачення законодавчого вдосконалення та відомчого (міжвідомчого) правового регулювання заходів щодо запобігання таким кримінальним правопорушенням. Вони містять розгорнутий спектр кримінологічного інструментарію: загально-соціальні, спеціально-кримінологічні та індивідуально-профілактичні заходи запобігання. Аргументовано, що загально-соціальне запобігання корисливо-насильницьким злочинам, які вчиняються іноземцями у складі організованих злочинних груп в Україні, має бути комплексним безперервним процесом, що враховує зміни, які відбуваються у сучасному суспільстві та впливають на міграційні процеси, а також на соціальний статус осіб, що прибувають, їх готовність до залучення до суспільного та економічного життя держави і правової слухняної поведінки. Запропоновано багатофункціональний підхід до напрямів спеціально-кримінологічного впливу на учасників організованих злочинних груп та злочинних організацій з боку оперативних підрозділів на основі співпраці з правоохоронними інституціями інших держав шляхом обміну відомостями про злочинні угруповання та осіб, які беруть участь у їх діяльності, організації та проведення спільних цільових заходів і транскордонних операцій щодо запобігання злочинній діяльності іноземців на території країни. Наголошено на ефективності оперативно-розшукової діяльності. Запропоновано здійснювати заходи індивідуально-профілактичного впливу на іноземців та осіб без громадянства у визначеній послідовності: раннє запобігання, безпосереднє запобігання, запобігання рецидиву, посткримінальне запобігання.