ЕТАПИ РОЗВИТКУ СУЧАСНОЇ ВІКТИМОЛОГІЧНОЇ ДУМКИ В УКРАЇНІ - Данилевський, Андрій Олександрович; Данилевська, Юлія Олександрівна (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2024)
У статті розглядаються історичні етапи становлення та розвитку віктимологічної думки в Україні. Зосереджено увагу на персоналіях вчених, які поглиблено розвивали цей науковий напрям. Стисло аналізуються їхні погляди, а також робиться висновок, що віктимологія бере витоки з кримінологічної науки. Її подальший розвиток прогнозується як загальнотеоретичний для наук кримінально-правового спрямування з виокремленням напрямів дослідження певних жертв залежно від виду кримінального правопорушення. Запропонована авторська періодизація розвитку віктимологічної думки в Україні.