ПРИЧИННІСТЬ ЗЛА/ЗЛОЧИННОСТІ У СВІТІ КРІЗЬ ПРИЗМУ КРИМІНОТЕОЛОГІЇ - Кріцак, Іван Васильович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2024)
Кримінотеологія в умовах війни є одним із найперспективніших напрямів наукових досліджень, а також ціннісним відкриттям, адже кожен із нас змінюється, живе у своїй, особливій реальності. В аспекті осягнення не лише теологічного, але й філософського, соціального, практичного крізь призму духовного можна на засадах визнання Закону Божого (Священного Писання та Священного Передання) здійснити справжній прорив у науці, відкриваючи щоразу нове, переосмислюючи здобуте. Вирішення багатьох проблем людства відбувається в умовах тотальних парадоксів, секулярності, правового нігілізму, ідеалізму, плюралізму/багатоманітності думок та лібералізму як панівних релігій сьогодення. Теологічне/релігійне знання за таких умов носить часто формальний характер, коли довкола вичерпується/зникає духовність, яка пройшла через горнило скорботи і випробувань. На обкладинці журналу The Economist у 2019 році зображено чотири вершники Апокаліпсису: чума, війна, голод, смерть. Тож настав час поміркувати над божественним, адже, на думку українських кримінологів В. О. Тулякова і В. М. Дрьоміна, людство вступило в апокаліптичну епоху, про яку так багато написано. У цьому аспекті варто виробити застереження і в науковій парадигмі, змінити матрицю наукових досліджень із позитивізму та людиноцентризму на духовно-ціннісну основу.