ВІКТИМОЛОГІЧНІ ОЗНАКИ ДІТЕЙ-ЖЕРТВ ВІД НАСИЛЬНИЦЬКИХ ЗЛОЧИНІВ ПРОТИ СТАТЕВОЇ СВОБОДИ ТА СТАТЕВОЇ НЕДОТОРКАННОСТІ - Кузьменко, Сергій Георгійович; Кузьменко, Сергій Сергійович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2024)
У статті доведено, що залежно від віку, біологічних та індивідуально-психологічних особливостей дітей, характеру кримінальних дій навіть одноразове сексуальне насильство може стати специфічною психологічною травмою й негативно впливати на психічне здоров’я жертви, призводячи до виникнення в неї гострих реакцій на стрес, посттравматичних стресових розладів, розладів адаптації, навіть до декомпенсації. Водночас завдається психічна шкода дитині від усвідомлення, що сексуальне насильство над нею зберігається на плівці, а зображення можуть продивлятися багато людей, у тому числі їх можуть побачити близькі та знайомі; від почуття сорому й вини через характер зображень.