ДОТРИМАННЯ ПРАВ І СВОБОД ЛЮДИНИ ТА ГРОМАДЯНИНА В УМОВАХ ПРАВОВОГО РЕЖИМУ ВОЄННОГО СТАНУ В УКРАЇНІ - Братель, Сергій Григорович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2024)
Стаття присвячена дослідженню питань дотримання прав і свобод людини та громадянина в умовах правового режиму воєнного стану в Україні. Аргументовано, що відповідно до Основного Закону в умовах надзвичайного стану можуть обмежуватись конституційні права, гарантовані ст. 33 Конституції України: свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України. Однак при цьому місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування встановлюють особливий режим в’їзду на територію карантину та виїзду з неї громадян і транспортних засобів, а в разі потреби забезпечують проведення санітарного огляду речей, багажу, транспортних засобів та вантажів в умовах карантину. Обґрунтовано, що норми Конституції України відповідають нормам Загальної декларації прав людини, де передбачено, що при здійсненні своїх прав і свобод кожна людина повинна зазнавати тільки таких обмежень, які встановлені законом виключно з метою забезпечення належного визнання та поваги прав і свобод інших, забезпечення справедливих вимог моралі, громадського порядку і загального добробуту в демократичному суспільстві. Проаналізовано правову основу обмеження прав і свобод людини та громадянина, запровадження в державі воєнного стану та порядок його введення. Проаналізовано положення окремих нормативно-правових актів, що прийняті в Україні в період дії воєнного стану. Досліджено виключення, за яких можуть встановлюватися окремі обмеження прав і свобод людини та встановлено, що відповідно до чинного законодавства на період дії правового режиму воєнного стану( конституційні права людини і свободи громадянина, які передбачені статтями 30, 32, 33, 34, 38, 39, 41, 42, 43, 44, 53 Конституції України). Проаналізовано перелік прав, визначених Конституцією України, які не можуть обмежуватися навіть в період дії воєнного стану. Висвітлено випадки обмеження окремих особистих, політичних та соціально-економічних прав людини і громадянина в умовах воєнного стану в Україні.