ДЕЯКІ ПИТАННЯ ОБ’ЄКТИВНИХ ОЗНАК СТВОРЕННЯ ЗЛОЧИННОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ - Єпринцев, Пилип Сергійович (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2024)
Автором з’ясовано, що з огляду на специфічну юридичну природу різних видів злочинних організацій є особливості їх створення, зумовлені передусім кримінально-правовими ознаками цих організацій і метою їх створення. Визначено безпосередній об’єкт у злочині, передбаченому ст. 255 Кримінального кодексу України, – це суспільні відносини, пов’язані з убезпеченням суспільства від загрози створення та функціонування злочинних організацій, на які вони посягають, завдаючи їм шкоди чи створюючи загрозу її заподіяння. Причому створення охоплює змову на вчинення кримінального протиправного діяння та передбачає вчинення інших дій, а закінченим вважається з того моменту, коли в ньому будуть наявні всі його кримінально-правові ознаки, передбачені ст. 28 і ст. 255 Кримінального кодексу України. Створення злочинної організації як самостійний склад злочину дозволяє зробити висновок про його родовий об’єкт – громадську безпеку як систему соціальних цінностей. З об’єктивної сторони злочин може виражатися у таких формах, як: створення та керівництво злочинною організацією; участь у ній та кримінальних протиправних діяннях; організація, керівництво чи сприяння зустрічі (сходці) представників злочинних організацій або організованих груп для розроблення планів і умов спільного вчинення злочинів, матеріального забезпечення злочинної діяльності чи координації дій об’єднань злочинних організацій або організованих груп – стисло такі діяння можна назвати консолідацією організованої злочинної діяльності. Включення до об’єктивної сторони складів злочинів, передбачених ст. 255, керівництва злочинним об’єднанням визнано обґрунтованим, оскільки воно зумовлене необхідністю виділення функцій організаторів злочинних об’єднань. Це діяння зорієнтоване як на керівників, які брали участь у створенні злочинного об’єднання, так і на осіб, які не створювали злочинного об’єднання, не брали участі в цьому, а вступили до нього згодом і почали виконувати роль організаторів у формі керівництва злочинним об’єднанням. Злочин у цій формі вважається закінченим із моменту вчинення певних дій із безпосереднього керівництва злочинним об’єднанням. Запропоновано зміни і доповнення до ст. 255 Кримінального кодексу України.