ПРО ОБ’ЄКТ ШАХРАЙСТВА ЯК ЕЛЕМЕНТ СКЛАДУ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВОПОРУШЕННЯ, ПЕРЕДБАЧЕНОГО СТ. 190 КК УКРАЇНИ - Чайка, Ірина Миколаївна (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2024)
У статті розглядається об’єкт шахрайства як елемент складу кримінального правопорушення, передбаченого ст. 190 КК України. Вказується, що шахрайство узагальнено можна розглядати в якості інтелектуального виду кримінального правопорушення проти власності. Підсумовано, що родовим об’єктом кримінальних правопорушень проти власності є її правовідносини не тільки у правовому контексті, але і як складові економіки. Безпосереднім об’єктом шахрайства є гарантоване законодавством України право власності, зміст якого полягає у правових відносинах з володіння, користування та розпорядження майном, що є сталими та захищеними законом.