КОНТРОЛЬ ЗА ЕФЕКТИВНІСТЮ УПРАВЛІННЯ АКТИВАМИ - Крамар, Руслана Іванівна (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2024)
У статті проаналізовані загальні аспекти та специфічні особливості інституційного забезпечення функціонування механізмів виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, на міжнародному й національному рівнях на прикладі центрального органу виконавчої влади в цій галузі – Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів. Згідно з глобальною тенденцією протидії операціям із незаконними активами в різних країнах у нашій державі було створено Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів. Особлива увага звертається на показники ефективності як один із важливих напрямів розвитку антикорупційної політики та на контрольні повноваження, якими володіє Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів. Зроблено висновок, що наявна модель управління активами не передбачає отримання ні державою, ні Національним агентством України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, частки відсотків, а перерахування в дохід держави відсотків на депозит заарештованих або переданих в управління коштів можливе тільки в разі їх конфіскації. Доцільно законодавчо переглянути діючу модель і дозволити перераховувати до державного бюджету відсотки, нараховані на розміщення на депозитних рахунках арештованих коштів та коштів, що отримані від реалізації арештованого майна.