НОВЕЛІЗАЦІЯ ЗАКОНОДАВСТВА У СФЕРІ НАДАННЯ ДОМЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ПОЛІЦЕЙСЬКИМИ - Мислива, Оксана Олегівна; Намлинська, Ольга Сергіївна (Українська поліцеїстика: теорія, законодавство, практика, 2024)
Статтю присвячено дослідженню актуальних питань впровадження в навчання та діяльність Національної поліції України міжнародних стандартів надання домедичної допомоги постраждалим. Здійснено порівняльний аналіз нової нормативно-правової бази, яка регламентує ці питання, вплив на їх формування воєнного стану в Україні, зокрема, проаналізовано новий термінологічний апарат, відзначено прогресивність окремих новел. Наочно наведено зміни, які відбулись в алгоритмах надання домедичної допомоги поліцейськими як особам, які не мають медичної освіти, але за своїми службовими обов’язками повинні її надавати. Охарактеризовано рівень впровадження в чинне законодавство міжнародних стандартів тактичної екстреної допомоги постраждалим (ТЕСС, MARCHE). Сформульовано висновок про необхідність подальшого системного впровадження тактичних алгоритмів дій поліцейських на місці події, а також їх стандартизації з міжнародно визнаними алгоритмами, які б дозволили поліцейським ефективно виконувати їхні службові обов’язки, легітимізувати комплексний порядок первинного та вторинного огляду з урахуванням специфіки та професійної діяльності, позитивно впливати на кваліфікацію питань відповідальності за неналежне виконання службових обов’язків та ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані, що також сприятиме стандартизації підготовки поліцейських.